maandag 11 juli 2011

76-Tiramisu

Hier thuis verjaren de Wederhelft en ikzelf op bijna dezelfde dag.  Da's leuk, hoor!  Op dag 1 verwent hij mij en op dag 3 is het omgekeerd!
Wij zijn afgestapt van de 'dikke cadeau's' en proberen elkaar te verwennen met de simpele geneugten van het leven.  Zo mocht ik uitslapen terwijl Wederhelft zoonlief bij de onthaalmoeder dropte.  Ik kreeg een lekkere boterham als ontbijt en daarna gingen we rusten in de sauna.  Zonder schuldgevoel!
En op de koop toe nog een middagdutje gekregen ook!

Zijn verjaardag werd gevierd met een paar vrienden rond de tafel.  En als dessert was er: tiramisu.  Met limoncello en bosbessen!  Het was een heel erg lekker gokje uit delicious. (juni 2011)

Wat heb je nodig voor 6-8 personen?
2 bio citroenen
200 g fijne kristalsuiker
150 ml limoncello
250 g bosbessen
5 eieren (gesplitst)
250 g mascarpone
20-24 lange vingers

Hoe maak je het?
Rasp de schil van de citroenen en pers ze.  Verhit 100 ml citroensap en 100 ml water met 100 g suiker in een kleine steelpan op middelhoog vuur.  Roer tot de suiker opgelost is en breng dan aan de kook.  Schenk 200 ml van de siroop in een mengkan en roer de limoncello erdoor.
Voeg de bosbessen toe aan de rest van de siroop in de steelpan, draai het vuur lager en laat 3-5 minuten zonder roeren zachtjes koken tot de bosbessen zacht zijn.  Laat afkoelen.
Klop intussen de eierdooiers met de rest van de suiker in een grote kom met een elektrische mixer ong. 10 minuten tot het mengsel goed dik, bleek en romig is.  Voeg de citroenrasp en mascarpone toe en klop tot het glad is.  Doe de eiwitten in een grote kom en klop met een schone garde tot zich zachte pieken vormen.  Spatel het eiwit met een grote metalen lepel in 2 delen door het mascarponepengsel.
Doop de helft van de lange vingers snel even in de limoncellosiroop en leg ze in mooie rijen in een ondiepe, rechthoekige schaal.  Bestrijk met de helft van de citroenmascarponeroom en schep er de helft van de bosbessencompote over.  Herhaal de laag koekjes en citroenroom.  Zet de rest van de bosbessencompote apart.
Dek de schaal af met plastiekfolie en laat tenminste 5 uur of een nacht in de koelkast staan.  Verdeel de bewaarde bosbessencompote erover en serveer meteen.

1 opmerking: