dinsdag 18 januari 2011

43-Beloofd is beloofd

Ik beloofde u: een familierecept.
In sommige families zijn zo'n recepten een heel goed bewaard geheim.  In mijn familie niet.  Lekker eten is om te delen en wat is er gezelliger dan op zondagmiddag, na het eten, met een kopje koffie te genieten van een lekkere, ouderwetse flantaart?

Wat heb je nodig?
1 kop zelfrijzende bloem
1 kop suiker
4 eieren
0,5 l melk
2 pakjes vanillesuiker
1 doos roomrijst (vanille, 425 g)
boter en bloem voor de taartvorm

Hoe maak je het:
Verwarm je oven voor (185 °C hete lucht, 200 °C klassieke oven)
Beboter je taartvorm (met hoge randen) en bestuif daarna met bloem.
Gooi bloem, suiker, eierdooiers en melk in een kom en roer om te mengen.
Voeg de doos rijst toe en roer goed.
Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig onder het mengsel.
Giet mengsel in vorm en schuif in oven.
Laat bakken (55' hete lucht, 45' klassieke oven).

Ik controleer de gaarheid door zachtjes met de vorm te schuiven.  Als de taart zich gedraagt als bijna vast, is ze voldoende gestold.  Ze is dan ook bruin aan de bovenkant.
Omkeren op draadrooster en zo een beetje laten staan om af te koelen (dan krijg je dat typisch flantaart-motief).

2 opmerkingen:

  1. hoho! die ga ik ook maken, da's zeker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm... flantaart : ben ik gek op ! Ga ik zeker eens proberen... Bedankt voor het recept !

    BeantwoordenVerwijderen