Tijd voor goede voornemens:
Blijkbaar heeft het opstellen van een weekmenu veel voordelen. Ik geloof dat graag, echt waar, al was het maar om die vervelende, terugkerende vraag van 'wat gaan we vandaag eten?' doelmatig te kunnen beantwoorden zonder de gebruikelijke zucht en een schouderophalend 'ik weet het nog niet'.
Het zou ook goed zijn voor het budget en ook dat wil ik best geloven. Wij wonen namelijk dicht bij een stadscentrum met de gebruikelijke supermarkten en (nog erger) delicatessezaken.
En dan nog iets... ik ben verslaafd aan kookboeken. Ik lees kookboeken. Ze liggen op mijn nachttafel, mijn salontafel, op rekken in de keuken en in dozen in de kelder (wegens doorbuigende planken). En als ik in de bieb ben, dan ontleen ik kookboeken. Zo ver gaat het.
Heerlijk, zo'n recept lezen en het bijna kunnen proeven op je tong. 's Avonds een blokje post-its overhandigen aan de Wederhelft met de boodschap: duid nu maar eens aan wat je lekker vindt en dan de komende weken, maanden, jaren die zaken stuk voor stuk maken (wanneer de inspiratie het weer eens laat afweten).
En toch zijn er van die prachtboeken die gewoon onaangeroerd op het rek staan en verwaarloosd worden. Erg!
Vandaar de combinatie: red een kookboek van de vergetelheid terwijl je je weekmenu samenstelt. Het is één van mijn goede voornemens voor 2011. (de andere hou ik nog even voor mezelf)
Deze week: De zilveren lepel, of te wel den boerinnenbond van Italië! (sommigen verkiezen de kookbijbel, maar ik heb iets tegen verbloemen)
Ah ja, en dan nog... met de feesten nog in de maag (en de portemonnee) grijpen wij zo veel mogelijk terug naar voorraadkast, diepvries en frigo.
In elk geval: het recept voor de rijsstaart hebt u nog van mij te goed later in de week!
Wat | Inkopen | |
Maandag | Uit eten | Geen dus |
Dinsdag | Risi e bisi (blz 236) Orechiette met broccoli en gepocheerde zalm (blz 274) | Parmezaan Doperwtjes Orechiette Broccoli Chilipeper Bleekselder Bladpeterselie |
Woensdag (Moeke en Opa op bezoek) | Rigatoni met gehaktballetjes (blz 298) | Rigatoni Passata (400 ml) |
Donderdag (Nog bezoek, macro-biotische vrienden die wel eens een stukje vlees lusten: de niet-puristen, dus) | Spaghetti (kamut-pasta) met knoflook, olie en chili (blz 299) met tomaten met aubergines (Blz 541) en een lamskroontje Pana Cotta (blz 1030) | Lamskroon 4 tomaten 1 aubergine Lente-uitjes Fles witte wijnazijn Room (2 doosjes) |
Vrijdag (lekker simpel) | Rigatoni met room, pesto en tomaten (blz 299) | 300 g Tomaten tomatenpuree |
Zaterdag (nog simpeler) | Spaghetti met tonijn (blz 302) | Blik tonijn op olijfolie |
Zondag (veeeel volk over de vloer) | Lasagna alla napoletana (Blz 272) Lasagna met aubergine en ricotta (blz 272) Rijsttaart (familierecept) en kriekentaart (ook een familierecept) | Pastabloem (ja, lasagnevellen draai ik lekker zelf) Eieren Basilicum Bladerdeeg (maak ik dan weer niet zelf) Suiker 1 grote Aubergine Ricotta (150 g) Passata (1l) Mozarella (150 g) |
Smakelijk! (en hopelijk houden we dit vol!)
Ik gebruik de Zilveren Lepel heel regelmatig. Hij is dan ook al behoorlijk gevlekt van het veelvuldig gebruik in de keuken.
BeantwoordenVerwijderenDe eerste experimenten gisteren waren heel lekker!
BeantwoordenVerwijderen