Het bloggen staat op een laag pitje want kleine S is ziekjes. Hij hangt, kotst, hoest, koortst, huilt, jammert en heeft schrik van zijn nieuw speelgoed (een springbal-koe die er voor kleine mensjes blijkbaar toch wat angstaanjagend uitziet).
En het is nieuwjaar geweest. En er komen veel mensen over de vloer. En het zijn solden. En, En, En...
Maar goed, er komen dus mensen over de vloer en die mensen wou ik graag iets geven.
En dit receptje uit 'Grow your own drugs' van James Wong daagde mij al een tijdje uit. Maar aangezien het winter is en de lavendel slaapt onder een dikke laag sneeuw, wou ik het proberen met mandarijntjes. Helaas, het blijkt heel moeilijk te zijn om a) biologische mandarijntjes te vinden en b) er zeste af te halen zonder in je vingers te snijden of ook het bittere deel van de schil mee te hebben.
Vandaar dat ik, putje winter, op zoek ging naar lavendel (zucht) en citroenzuurpoeder.
Ik geef even het recept mee:
5-6 verse lavendeltakjes
1 el citroenzuurpoeder (bij de apotheek te verkrijgen)
3 el zuiveringszout (natriumbicarbonaat - supermarkt)
10 druppels etherische lavendelolie (of een ander geurtje als je dat liever hebt)
1 tl plantaardige olie (of amandelolie) (in mijn geval: arachide - dat is neutraal en stond in de kast)
1) Droog de lavendeltakjes in de oven of koop ze zo (dat deed ik).
2) Let erop dat de kom die je gebruikt en je handen kurkdroog zijn, anders bruist je mengsel al voor je begint. Meng het cirtroenzuur en zuiveringszout in een glazen kom. Voeg paar druppels lavendelolie, 1 theelepel lavendelbloempjes en de plantaardige of amandelolie toe. Schep alles om met een metalen lepel.
3) Leg de uitsteekvorm op een vel bakpapier. Doe het mengsel in de uitsteekvorm en druk het aan met de bolle kant van de lepel. Laat minstens 30 minuten drogen, maar bij voorkeur een nacht, zodat de olie verdampt en de bruisbal hard wordt.
Opmerkingen:
-Ik had veel meer plantaardige olie nodig, maar misschien komt dat omdat ik er veel meer lavendel ingooide.
-Logisch gevolg van vorige opmerking: mijn bruisballen hebben 3 dagen moeten drogen voor ze min of meer verpakkingsklaar waren.
-Je neemt best compacte koekjesuitstekers zoals circels of hartjes en je maakt de ballen beter klein en dik dan groot en platter. Het is sowieso nogal een fragiele bedoening!
En nu, snel in bad met de overschot!
maar mooi zijn ze zeker wel!!
BeantwoordenVerwijderen