vrijdag 27 augustus 2010

6-Mmmmm... oussaka

Augustus, u weet wel, de financiële nachtmerrie, is nog steeds niet gedaan.  Gelukkig zijn er nog mensen met een groententuin.  Vrijgevige mensen die hun dankbaarheid voor de verjaardagscakejes (zie hieronder) uiten d.m.v. prachtige groenten!
Nu heb ik zelf tal van recepten waar aubergines, tomaten en/of paprika's in voorkomen, maar toen de gulle schenkers vertelden dat zij altijd moussaka maakten, .... Tja, de kracht van de suggestie!
Het werd dus een moussaka, naar een recept uit dit boekje. (Het boekje is ooit, als reissouvenir, meegekomen uit Griekenland. -Ja, Polen zou belachelijk geweest zijn-) We waren op laatstejaarsreis en trokken rond met het hele zesde middelbaar.  Een groep met alleen maar meisjes want in die tijd (nu klinkt het alsof ik duizend ben) kon dat nog, niet-gemengde scholen.  De enige man was Wouter, de gids!
In elk geval, ik herinner me nog de smaak van de lekkere watermeloenen, de griekse slaatjes op mooie pleinen, de geur van musea, ...
Recept: (hoewel ik niet op hoeveelheden kijk) (voor 1 grote bakvorm)
-2 kilo grote ronde aubergines
-2 aardappelen
-1 kilo gehakt (wij nemen quorn-gehakt en maken dit gerecht zo vegetarisch)
-1/2 kop olijfolie
-2 grote uien
-5 rode vleestomaten ('t is nog steeds crisis, dus deze kwamen uit de diepvriezer)
-1/2 kop witte droge wijn
-geraspte kefalotiri kaas (wij namen spaghetti-kaas)
-olie om in te bakken, peper, zout
-2-3 porties witte (bechamelsaus)
Maak de aubergines schoon, was ze en snijd ze in grote dunne plakken.  Strooi er zout op en leg ze in een vergiet om uit te lekken.  Maak het gehakt klaar, bak het rul in de olie met de uien en blus het met de wijn.  Voeg de tomaten (schoongemaakt, ontveld en fijngesneden), zout en peper toe en laat zachtjes bakken tot het vocht is opgenomen. 
Frituur de aubergines en de schijfjes aardappel) in de olie en leg ze in de grote ovenschaal.  Bestrooi ze met geraspte kaas.  Na de eerste laag aubergines het gehakt erop spreiden en daarop een laagje aardappel.  Het laagjesproces herhalen en nadien de bechamelsaus erover gieten en bedekken met laag geraspte kaas.
Half uurtje in de oven op 180°C.
Of het lekker was?  Ik ben de afgewerkte foto vergeten en zowel de borden als de ovenschotel zijn volledig leeg.Geen opmerkingen:

Een reactie posten