dinsdag 12 april 2011

65-Weekmenu('s)

Het was hier stil, niet?  Je zou haast denken dat wij in een lenteslaap zijn gesukkeld.  Niets is echter minder waar.  De bloesems en de pollen houden mij al een tijdje in hun ban (en de hooikoorts in zijn greep, spijtiggenoeg). 
Het is lente en dat is aan alles te zien, dus ook aan de weekmenu's.
Ik noteer niet dag voor dag wat we gegeten hebben.  Alles komt uit 'Seizoenskeuken' van Donna Hay (naar een tip van Photo-copy) en echt: licht en lekker, de lentekeuken!
Bijna heel het hoofdstuk lente passeerde de revue (helaas geen zoetigheden):
falafel met doperwten en kruiden, capresesalade, waldorfsalade, griekse salade, tomaten-basilicumsalade met ansjovisdressing, salade van gepocheerde kip en lente-ui, gebakken zalm met venkelsalade, salade van gerookte forel, aardappel en munt, kalfsentrecôte met een kruidenkorstje, miso-zalm met sesamzout (da's voor straks), roergebakken paddenstoelen met gember, zalmzijde met venkel uit de oven, lamsbout met muntsaus en rundvlees met roze peperkorrels en zoetzure stengeluitjes en dan nog een winterreceptje: gebraden kip met knoflook en citroen!
Njammie, njammie, njammie.

Ik geef hier mee als absolute favoriet (maar 't is moeilijk kiezen, hoor): de salade van gerookte forel, aardappel en munt (omega 3 zodat we fris en slim zijn!)
De salade:
1 kg krielaardappeltjes
2 gerookte forelfilets van 175 g, in stukjes
3 handen wittemuntblaadjes
2 handen dilletoppen
Dressing van zure room:
120 g zure room
1 eetlepel witte balsamico
1 teen knoflook (geperst)
zeezout en grofgemalen zwarte peper

Meng zure room, balsamico, knoflook, zout en peper in een kom en zet de dressing apart.
Zet de krieltjes met koud, gezouten water op hoog vuur en breng ze aan de kook.  Laat in 15-20 minuten gaar worden.  Laat uitlekken en afkoelen en snijd ze in plakjes.  Meng met de forel, munt en dillen en lepel de dressing erover voor het opdienen.  Voor 4 personen.
Ik voegde nog veldsla uit de tuin toe.
En: de kleur van de balsamico, wittemunt en zwarte peper... het is ook lekker met donkere balsamico, gewone munt en witte peper!  Het steekt zo nauw niet, he!

Volgende week kook ik uitsluitend uit de vriezer, tuin, frigo en voorraadkast.  Plaats maken voor nieuw lekkers, dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten